Heb jij last van bloedluis in het kippenhok? Hier vindt je alles wat je wilt weten over het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor het bestrijden van bloedluizen in en rondom het kippenhok.
Verstopplaatsen van de bloedluis
Bloedluizen houden van verstoppertje spelen. De bloedluis verschuilt zich namelijk overdag en gaat ’s nachts op jacht.
De bloedluizen voelen zich op hun gemak bij warme temperaturen (25 °C tot 35 °C). Hierdoor zie je de bloedluizen voornamelijk in de warme seizoenen. Dat betekend niet dat de bloedluizen er in de winter niet zijn, ze zijn er namelijk wel, ze zijn dan alleen niet actief vanwege een soort van winterslaap. Begin dus op tijd met het bestrijden van bloedluis.
Het boek ‘bloedluis en andere ectoparasieten’ gaat hier nog dieper op in!

Bestrijdingsmiddelen in en rond het hok
Omdat bloedluizen zich verstoppen in en rondom het kippenhok, is het goed om er voor te zorgen dat je het hok beschermt tegen bloedluis. Hier zijn middelen voor het bestrijden van bloedluis:
Bodembedekking
Bodembedekkingen die goed werken tegen bloedluis:
- diatomeeënaarde
- nestkruiden
- tabksnippers
Diatomeeënaarde haalt de beschermlaag van parasieten eraf waardoor ze vervolgens uitdrogen. Daarom is het handig om het in alle kieren en naden te stoppen en de hele bodem van het verblijf te bedekken. Diatomeeënaarde werkt ook goed voor de stofbaden, legnesten en zitstokken, zodat er zo min mogelijk bloedluizen blijven leven!
Nestkruiden en tabaksnippers hebben een geur die parasieten afkeert, waardoor de bloedluizen en andere parasieten weg gaan.
Zoals de naam al aangeeft gebuikt je nestkruiden in het legnest. Je strooit één eetlepel nestkruiden door het legnest, vlak voor het leggen van de eieren en wanneer de eieren bijna uitkomen.
De tabaksnippers werken het best als je een dunne laag in het nachthok of legnest verspreid. De tabaksnippers moeten minimaal eens in de vier tot zes weken vervangen worden, omdat de geur langzaamaan afneemt.
En het beste is dat al deze middelen preventief én bestrijdend werken!
Natuurlijke vijand
Ook is het mogelijk om bloedluis te bestrijden met hun natuurlijke vijand: de roofmijt.
De roofmijt is een natuurlijk bestrijdingsmiddel dat schadeloos is voor mensen, kippen en ander gevogelte.
Wist je dat
een enkele roofmijt tot wel 5 bloedluizen per dag eet?
De roofmijten zullen zelf op jacht gaan naar de bloedluizen. Doordat de roofmijten op jacht gaan zal het eerst lijken dat er meer bloedluizen komen. Dit is juist een goed teken, want dat betekend dat de bloedluizen opgejaagd worden en hun schuilplaats verlaten.
Roofmijten doen hun werk tot wel 6 weken lang!
Dingen om op te letten met roofmijten:
- De roofmijten zullen, net zoals bloedluizen, doodgaan door diatomeeënaarde, dus houd ze daarbij uit de buurt.
- Roofmijten zijn bij temperaturen onder de 15 °C en boven 28 °C niet actief.
- Roofmijten zijn niet langer dan 5 dagen houdbaar
Bloedluis voorkomen
Voor het voorkomen van bloedluis wekt Diatomeeënaarde goed omdat je het als stofbad kan gebruiken waardoor toekomstige bloedluizen en andere parasieten op tijd dood gaan waarmee je een bloedluisplaag kan voorkomen.
Wil je meer weten over het bestrijden van bloedluizen en over bloedluizen in het algemeen? Lees dan het boek: bloedluis en andere ectoparasieten
Wil je zelf een kippenhok bouwen? kijk dan op zelfeenkippenhokmaken.nl