Bloedluis bestrijden in het kippenhok

Een veel voorkomend probleem waar bijna iedereen die kippen heeft te maken mee heeft of heeft gehad. Bloedluis in het kippenhok. De kippen krijgen door de bloedmijt last van jeuk en kunnen zelfs sterven door de nare beestjes. Toch zijn er enkele manieren om bloedluis bestrijden.

Effect van bloedluis

De bloedluis heeft veel negatieve effecten op de kip. De nare beestjes kunnen voor de volgende problemen bij je kippen veroorzaken:

  • Bloedarmoede, de bloedluis verzwakt de weerstand en brengt grotere kansen op ziekten met zich mee;
  • Onrust, de bloedluizen gaan in de nacht actief te werk en verstoren daardoor de nachtrust wat leidt tot stress;
  • Welzijn, de bloedluizen jeuken heel erg en kunnen leiden tot veeruitval, pikgedrag en grond eieren;
  • Gewichtsverlies, de luizen nemen zulke grote bloedmaaltijden en hierdoor neemt het gewicht van de kip af. 

Als je meer wilt weten over de effecten van bloedluizen kan je lezen in het boek!

Bestrijden van bloedluis in het hok

Om bloedluis bestrijden zijn er middelen gemaakt die effectief en snel werken. Hieronder een lijst met middelen die niet schadelijk zijn voor kippen en mensen, daarnaast zijn deze ook getest door professional. Het boek geeft nog meer duidelijkheid over bloedluis bestrijden in het hok.

Finecto Plus Bloedluisbestrijding

Door de geur van het product schrikt het de bloedluis af. Hierdoor kan je het kippenhok onaantrekkelijk maken voor de beestjes. De Finecto Plus Bloedluisbestrijding hecht zich gemakkelijk aan de ingespoten plaatsen en droogt de larven en volwassen luizen uit. Het slaat wit uit waardoor je gemakkelijk kan zien welke plekken je gemist hebt. 

Diatomeeënaarde

Bestrijden van bloedluis kan ook op een natuurlijk manier. Diatomeeënaarde bestaat uit opgedroogde algen uit de zee. De luizen, mijten en andere parasieten schuren zich aan de droge poeder open en overleven dit niet. Je kan de poeder gemakkelijk in de kieren en naden strooien en daarnaast kan je het ook in het stofbad doen van de kip! 

Bloedluis op kip bestrijden

De bloedluis zoekt s ‘avonds een prooi. De kans is hierdoor groot dat de prooi je lieve kip is. De bloedmijten gaan op de kip zitten en zich in grote aantallen hechten aan het dier. Gelukkig zijn er middelen waarmee je de bloedluizen van de kippen kunt verwijderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: 

Koudijs luis/worm

Dit wondermiddel van Koudijs kan je aanbrengen in de nek van de kip. Hiervoor heb je maar twee druppeltjes nodig. Voor zes weken lang dood het middel alle parasieten, mijten en luizen. 

Bloedluispoeder

Bloedluispoeder bestaat uit natuurlijke ingrediënten waardoor het niet schadelijk is voor dier en mens. De poeder bestaat uit een combinatie van diatomeeënaarde en etherische oliën. Door deze combinatie is het poeder zeer effectief om bloedluis kip te bestrijden. Je kan dit middel op de kip aanbrengen door je kip licht in te poederen. 

BL Spray

Ook de BL Spray bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Deze spray kan je op de kippen spuiten en geeft bescherming tot 6 weken. Daarnaast kan je dit middel ook in de kieren van het hok spuiten.

De schuilplaats van de bloedluis 

De bloedluizen voelen zich op hun gemak bij warme temperaturen. Hierdoor zie je de bloedmijten voornamelijk in de warme seizoenen. De bloedluis verschuilt zich overdag in de kieren van het hok en gaat s ‘avonds opzoek naar een prooi. In het boek ‘bloedluis en andere ectoparasieten’ gaat hier nog dieper op in!