Kunnen eenden last krijgen van bloedluis? De bloedluis drinkt namelijk het bloed van vogels om zich voort te planten. De bloedluis is een parasiet die vooral ‘s nachts actief is, overdag doet de bloedluis erg zijn best om verstopt te blijven. ‘s nachts zijn bloedluizen op zoek naar hun mogelijke prooi en zuigen ze hun bloed op.
Mogelijke bronnen van bloedluis bij eenden
Over het algemeen hebben eenden weinig last van bloedluizen. Dit komt door de leefwijze van de eend. Bloedluizen leven het liefst op warme plekjes, terwijl eenden voornamelijk buiten leven, daardoor zullen de bloedluizen vanzelf op zoek gaan naar een andere prooi.
Toch zijn er enkele manieren waarop de eend last kan krijgen van bloedluis. Het is dan belangrijk dat je de bron uitzoekt en je best doet om dit zoveel mogelijk te bestrijden.
Een bron van bloedluizen bij eenden zijn kippen. Als jij je eenden en kippen samen in een verblijf houdt is de kans groter dat je eenden ook last krijgen van bloedluizen. Houd het verblijf schoon en check regelmatig voor bloedluizen.

Bloedluizen bestrijden bij eenden
Om te voorkomen dat bloedluizen zich blijven verstoppen in alle mogelijke hoekjes en gaatjes is het heel belangrijk dat het hok regelmatig grondig wordt schoongemaakt. De bloedluis leeft het liefst in een temperatuur van 25°C tot 37°C. Een nest of nachthok is hierdoor voor de bloedluis echt ideaal.
Hoe weet je nou of je eenden last hebben van bloedluizen?
Bij eenden is dat te herkennen aan stress en verminderde weerstand. Mocht je het vermoeden hebben dat er overlast is van bloedluis kun je dat checken door te zoeken naar: zwarte kieren en naden en bloedvlekjes op de eieren.
Heb je vastgesteld last te hebben van bloedluis zijn er verschillende dingen die je kunt doen:
- Reinig het eventuele nachthok grondig en zorg dat alles weg is. In het artikel ‘In 4 stappen bloedluis bestrijden‘ gaan we hier dieper op in.
- Gebruik Feromask Spray, deze spray heeft een geur waar bloedluizen niet van houd.
Spuit het hok en de eenden in met deze spray, Feromask beschermt de eend tot wel 6 weken van bloedluizen en andere parasieten. - Maak gebruik van diatomeeënaarde. Dit is een poeder van kiezelaarde die wordt gemaakt door de fossielen van kiezelwieren te vermalen.
De scherpe randjes van de vermalen fossielen haalt de beschermlaag van de bloedluis af. Door het verspreiden van diatomeeënaarde in alle kieren en gaatjes zorg je ervoor dat de bloedluis geen plek heeft om zich te verstoppen.
Meer informatie over eenden is te vinden op www.eend.net!