Bloedluis voorkomen, hoe doe ik dat?

Bloedluis, elke zomer komen ze weer. Maar hoe zorg je er nu voor dat ze weinig tot geen schade aanrichten? In dit artikel vertel ik alles over het voorkomen van een bloedluis plaag.

Waarom voorkomen en niet bestrijden

Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ klopt ook in het geval van bloedluis. Je kan het vogelverblijf namelijk zo inrichten dat het zo onaantrekkelijk wordt voor bloedluizen. En daarmee kan je een bloedluis plaag voorkomen.

Dat je geen bloedluizen ziet, betekend niet dat ze er ook niet zijn. De bloedluis is namelijk lichtschuw, hierdoor zal zij zich overdag verstoppen in de naden en kieren van het hok. In deze verstopplaatsen legt de bloedluis ook haar eitjes.

bloedluis voorkomen afbeelding

Middelen voor het voorkomen van bloedluis

Middelen die het hok en dier onaantrekkelijk maken voor bloedluis werken ook het beste voor het voorkomen van bloedluis.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Natuurkalk, door het hok te behandelen wordt het lichter en dicht de kieren waardoor de bloedluis geen verstopplaats heeft.
  • Tabaksnippers, verjagen bloedluizen en andere parasieten met de nicotinegeur van de tabaksplant.
  • Diatomeeënaarden, maakt de beschermlaag van de bloedluis kapot waardoor deze uitdroogt.
  • Farm Lice Control, door dit aan de kippen te geven bouwen ze een weerstand op tegen bloedluis.
  • Nestkruiden, heeft een geur die bloedluizen verjaagt.

Is het nodig om ’s winters bloedluis te bestrijden?

In de winter valt doe bloedluis niemand lastig. De bloedluis houd namelijk van warme temperaturen. ’s winters gaat de bloedluis in een soort winterslaap en komen de eitjes niet uit. Maar zodra de temperaturen stijgen, wordt de bloedluis weer actief, ook de eitjes zullen weer uitkomen. Hierdoor kan je plotseling last krijgen van bloedluis.

Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door het hok onvriendelijk te maken voor bloedluis. In het artikel ‘In 4 stappen bloedluizen bestrijden‘ lees je hier meer over.