De zwarte luis is een nare ectoparasiet die nog lastiger te bestrijden is dan bloedluis. In dit artikel vertel ik over de zwarte luis, waar ze vandaan komt, hoe je haar herkent en meer!
De leefomstandigheden van de zwarte luis
De zwarte luis, ook wel zwarte vogelluis genoemd, is net zoals de bloedluis een ectoparasiet die op of in de buurt van haar gastheer verblijft. Ze is nog kleiner dan een bloedluis (0,6 á 0,8 mm), namelijk 0,5 mm. De zwarte luis leeft graag in de buurt van het nest. Zij niet lichtschuw, dus kan je overdag massa’s zwarte luizen over jonge vogels en hun voer- en drinkbakken zien lopen. De zwarte luis zit namelijk veel op jonge vogels en vooral kanarie kwekers hebben hier last van.
De levenscyclus
De zwarte luis komt vooral voor in het voorjaar en begin zomer wanneer er jonge vogels zijn. In de juiste omstandigheden duurt een luizengeneratie ongeveer 4 dagen, dit is nog sneller dan de bloedluis. onder mindere omstandigheden duurt dit ongeveer 7 dagen.
De zwarte vogelluis doorloopt een aantal levensstadia voordat zij volwassen is:
Ei | Komt uit na 1 á 3 dagen |
Larve | Neemt bloed en verpoppen na 17 uur Heeft 6 poten |
Eerste popstadium | Eten niet en verpoppen na 1 á 2 dagen |
Tweede popstadium | Eten niet en verpoppen na 1 dag |
Volwassen zwarte luis | Nemen bloed Hebben 8 poten |
Oorsprong
De zwarte luis komt oorspronkelijk uit tropische gebieden en is waarschijnlijk door import via schepen in Europa terecht gekomen.

Zwarte luis herkennen
De zwarte luis is niet lichtschuw, hierdoor is zij ook overdag te zien. Je ziet de luizen vooral in en rond een nest met jonge vogels. Wanneer je een concentratie donkere puntjes ziet is dat waarschijnlijk zwarte vogelluis, om er zeker van te zijn kun je er zachtjes op blazen, als het zwarte luizen zijn zul je ze snel weg zien rennen.
Wanneer de jonge vogels er bleek uit zien, zit er waarschijnlijk zwarte vogelluis in het hok. Om hier zeker van te zijn kan je jouw hand plat op het nestje leggen. Als er zwarte luizen in het hok zitten, zie je ze over je hand kruipen.
Weetje: de zwarte luis legt vooral haar eitjes in het stro of bodembedekking
Zwarte luis bestrijden
De zwarte vogelluis is erg lastig te bestrijden. Deze bouwt namelijk snel een weerstand tegen (chemische)bestrijdingsmiddelen. Er is vastgesteld dat na 4 generaties de weerstand zo snel is opgebouwd dat je een 10x zwaardere dosis nodig hebt van het bestrijdingsmiddel. Volgens de firma Refona zijn roofmijten een goed middel tegen de zwarte luis.
Wil je meer weten over roofmijten? Lees dan mijn artikel over roofmijten.
Je kan ook roofmijten bestellen op kippenhuis.nl
Voorkomen is beter dan genezen
Het bestrijden van de zwarte vogelluis is niet eenvoudig. Het is dus aan te raden om er alles aan te doen om zwarte luis te voorkomen. Laat tijdens de kweekperiode, wanneer je jongen in je nest hebt, geen andere kwekers bij uw hok komen. Je weet namelijk niet zeker dat ze geen bloedluis hebben in hun hok. De zwarte vogelluis kan zich heel makkelijk verplaatsen via het lichaam en kleren van mensen.