Diatomeeënaarde, wat is het en waar kan ik het voor gebruiken?

Diatomeeënaarde is een poeder gemaakt door de fossielen van kiezelwieren te verpletten en vermalen. Het wordt voor van alles gebruikt, waaronder het bestrijden van bloedluis. In dit artikel staat alles wat je wilt weten over diatomeeënaarde!

Hoe wordt diatomeeënaarde gemaakt?

Diatomeeënaarde wordt gevormd in het water, op plekken waar kiezelwieren leven. De kiezelwiern sterven en de skeletjes die niet afbreken gaan bij elkaar ophopen. Dat creeërt vervolgens diatomeeënslik. Om daar diatomeeënaarde van te maken wordt het gedroogd en samengedrukt.

Diatomeeënaarde heeft meerdere benamingen, zoals: kiezelgoor, kiezelaarde, kiezelgoer, silicium, siliciumdioxide, E551 infusoriënaarde en bergmeel.

Wat zijn kiezelwieren?

Kiezelaarde bestaat dus uit kiezelwieren. Maar wat zijn kiezelwieren eigenlijk? Kiezelwieren zijn eencellige algen, met een exoskelet van kiezel. Ze worden ook wel diatomeeën genoemd. Daar komt de naam diatomeeënaarde vandaan.

Gezuiverd vs ongezuiverd diatomeeënaarde

Er zijn twee soorten diatomeeënaarde, gezuiverd en ongezuiverd. Gezuiverde aarde is spierwit van kleur, terwijl ongezuiverde aarde een donkerdere kleur heeft. De gezuiverde variant is bewerkt en veel sterker, maar niet geschikt voor consumptie.

Aan de andere kant is ongezuiverde aarde niet bewerkt en kan wel door kippen en andere vogels worden gegeten, waardoor het wel veilig in gebruik is. Verder in dit artikel heb ik het over ongezuiverde diatomeeënaarde.

Diatomeeënaarde is een belangrijk ingrediënt voor het maken van dynamiet

Hierdoor wordt dynamiet een stuk stabieler
Hoopje ongezuiverde diatomeeënaarde

Hoe werkt diatomeeënaarde?

De kiezelaarde heeft verschillende werkingen, het werkt voor het bestrijden van bloedluis, maar kan ook als toevoeging aan het eten van kippen.

Parasieten bestrijden

Diatomeeënaarde werkt goed als bestrijdingsmiddel tegen bloedluis, vederluis, zwarte luis en andere ectoparasieten. Kiezelaarde heeft namelijk hele kleine en scherpe randjes, waardoor de beschermlaag van de parasiet beschadigt en deze vervolgens uitdroogt.

Ectoparasieten zijn parasieten die zich aan de buitenkant van de gastheer verblijven

Je kan kiezelaarde zowel binnen-als buitenhuis toepassen. Breng het aan op plekken waar insecten zich vermalen zoals drink- en voederbakken, bestuif kieren, naden en de bodem van het hele dierenverblijf. Gebruik de aarde ook voor stofbaden, legnesten en zitstokken.

Nat toepassen: Meng 1 eetlepel (15 gram) aarde met 1 liter water en spray rondom en op de gewenste gebieden. Regelmatig schudden om klontvorming te voorkomen

Droog toepassen: De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 20 – 25 gram per m2 oppervlak. Verspreid met een lepel of de speciale poederstrooier. Gebruik een kwast of stoffer om de muur in te smeren.

Als toevoeging aan het dieet

Ook kan de aarde worden gebuikt als toevoeging op het dieet van je kip of vogel. Het bevat namelijk allerlei belangrijke mineralen zoals:

 • Calcium
 • Magnesium
 • IJzer
 • Fosfaten
 • Natrium
 • Titanium
 • Kalium

Diatomeeënaarde is ook te gebruiken tegen wormen in het spijsverteringskanaal. De wormeitjes worden niet aangetast. Hierdoor is het handig om de aarde te gebruikt tot dat alle eitjes zijn uitgekomen. Dit komt neer op minimaal 2 maanden achtereenvolgend gebruik.

Bij kippen en ander pluimvee voeg je 1% (10 gram per kilo) aarde toe van het totale gewicht van het voedsel.

Andere toepassingen

Kiezelaarde is niet alleen te gebruiken bij pluimvee. Het is namelijk op heel veel manieren te gebruiken.

Diatomeeënaarde wordt gebruikt:

 • in beton;
 • als poets-, polijst- en slijpmiddel;
 • als filtermateriaal om olie uit water te halen;
 • voor het maken van lucifers;
 • in verf;
 • als “mierenpoeder”, dit is een middel om mieren af te schrikken;
 • in dynamiet