Dé vijand van elke vogelliefhebber: de bloedluis. Elke vogelliefhebber zal er wel eens mee te maken krijgen. Maar hoe moet dat nu, bloedluizen bestrijden? In dit artikel ga ik je helpen met het bestrijden van bloedluis in 4 stappen.
Waarom we bloedluizen bestrijden
Voordat we beginnen met het bestrijden van bloedluis, is het handig om te weten waarom we dit doen.
Door de bloedluis kunnen kippen last krijgen van de volgende problemen:
- Bloedarmoede, de bloedluis verzwakt de weerstand van de kip en vergroot de kans op ziekten.
- Stress, doordat bloedluizen ’s nachts actief zijn wordt de nachtrust van de kippen verstoort.
- Veeruitval, doordat de bloedluis jeuk veroorzaakt hebben de kippen last van veeruitval.
- Pikgedrag, door de jeuk die bloedluis veroorzaakt kunnen de kippen pikgedrag gaan vertonen.
- Gewichtsverlies, doordat de bloedluis het bloed van de kippen opzuigt leiden de kippen aan gewichtsverlies.

Nu we weten waarom we bloedluizen bestrijden ga ik nu vertellen hoe je zelf bloedluis kan bestrijden:
Stap 1: maak het hok schoon
Als eerste maak je het hok schoon en verwijder je alle bloedluizen die in het hok zitten. Haal de kippen uit het hok wanneer je het hok gaat schoonmaken, zodat de kippen niet in de weg lopen.
Voor het reinigen van het hok kan je de Koudijs Eucalyptus Reiniger gebruiken. De Koudijs Eucalyptus Reiniger is namelijk biologisch afbreekbaar en bevat geen chemische middelen, daardoor is het onschadelijk voor mens en vogel. Je kunt de reiniger verdunnen met 1 dopje (of scheutje naar wens) op 1 liter water. Ook kan je de reiniger aanbrengen met sprayflacon.
Tip: hoe warmer het water hoe beter, bloedluizen kunnen namelijk niet tegen temperaturen boven 60°C
Stap 2: maak het hok bloedluisonvriendelijk
Nadat je het hok schoon heb gemaakt ga je er voor zorgen dat bloedluizen niet terug het hok in trekken.
Dit doe je door alle kieren en gaten te dichten, of te vullen met diatomeeënaarde, waardoor de bloedluizen geen verstopplek hebben of dood gaan. Diatomeeënaarde werkt ook goed als stofbad en vernietigd de beschermlaag op de bloedluis en andere parasieten waardoor uitdrogen en sterven.
Mite Blocker Combi kan je op de kip en in het hok gebruiken, hierdoor kunnen de bloedluizen namelijk niet meer bewegen en ademen.
Tabaksnippers en nestkruiden kan je ook gebruiken om bloedluizen te verjagen. Bloedluizen houden namelijk niet van de geur die tabaksnippers en nestkruiden afgeven.
Stap 3: behandel de vogels
Vervolgens kan er voor zorgen dat de bloedluizen niet op de vogels gaan zitten, en dood gaan wanneer ze dat wel doen.
De Feromask Spray heeft een geur waar bloedluizen niet van houden en verjaagd ze. Je bespuit de kippen en vermijd hun mond en ogen, en na een week bespuit je ze nog een keer. Feromask Spray wekt voor 6 weken. Zorg dat je de spray niet inademt, omdat dit irriterend kan zijn voor je luchtwegen. Ik raad je aan om mondbescherming te dragen wanneer je gebruik maakt van de spray.
Ook kan je de kippen Finecto Plus Oral geven. Dit middel zorgt er voor dat het bloed van de kippen vies gaat smaken, waardoor de bloedluizen worden verjaagd. De smaak van de eieren blijft onaangetast. Je kan olijfolie gebruiken om het poeder beter aan het voer te hechten.
Stap 4: houd het in de gaten
Houd de hoeveelheid bloedluizen in de gaten en grijp in wanneer dat nodig is. Hiermee voorkom je dat er een erge plaag ontstaat en kan je de bloedluis te slim af zijn.
Je kan een bloedluistest kopen om de hoeveelheid bloedluizen in de gaten te houden. Je bevestigt de buisjes aan beide kanten van de zitstok zodat je een beeld krijgt van de hoeveelheid bloedluizen in het vogelverblijf.
Meer informatie
Wil je meer weten over het bestrijden van bloedluizen? Lees dan het boek: bloedluis en andere ectoparasieten
Op tuintipsonline.nl kan je lezen over andere middelen voor het bestrijden van bloedluis.