Roofmijten tegen bloedluis

Er zijn honderden soorten roofmijten, maar de roofmijt die wordt ingezet tegen de bloedluis is uit de familie Laelapidae. Deze worden door de firma Refona verkocht onder de naam Dutchy’s®. In dit artikel vindt je alles wat je moet weten over het bestrijden van bloedluis met roofmijten.

De roofmijt

De roofmijt komt voor in grote delen in Europa. Ze voeden zich met allerlei beestjes zoals larven van kleine muggen, springstaarten en verschillende soorten mijten, waaronder bloedmijten.

Foto Dutchy's® roofmijt

Leefomstandigheden

De roofmijten zijn klein, ongeveer 1mm. Dit maakt ze net zo groot als een volgezogen bloedluis. Een enkele roofmijt kan wel tot zo’n 5 bloedluizen per dag eten. Een temperatuur van 15°C tot 25°C is ideaal voor de roofmijt. Bij een hogere en lagere temperatuur gaan de roofmijten in een rustfase. tijdens de rustfase wachten de roofmijten op betere omstandigheden voordat ze weer op jacht gaan.

Bloedluis bestrijden met roofmijten

Wanneer je roofmijten tegen bloedluis inzet, zal de roofmijt zelf op jacht gaan naar de bloedluis en haar uit haar verstopplaatsen verjagen. Hierdoor zal het lijken alsof het aantal bloedluizen hoger wordt.

Als je van plan bent om Dutchy’s® in te zetten is het belangrijk om op de volgende dingen te letten:

  • Roofmijten worden net zoals bloedluizen aangetast door chemische bestrijdingsmiddelen en diatomeeënaarde .
  • De Dutchy’s® hebben een gemiddelde levensduur 6 weken, voor de zekerheid kan je de behandeling nog een keer herhalen.
  • De roofmijten zijn maar 5 dagen na ontvangst houdbaar.
Foto Dutchy's® roofmijt 2

Met het gebruik van Dutchy’s®, heb je de juiste dosering nodig. Hieronder staat een tabel met de juiste doseringen voor verschillende situaties.

DierenVerblijfDosering*
VolièrevogelsBroedkooi 40*40 cm Broedkooi 80*80 cm Nestblokken1-3 doppen per 4 kooien 1-3 doppen per nest 1-2 doppen per nestblok
Kippen en hoendersNachtverblijf Legnesten1-3 doppen per M² 1-3 doppen per M²
ReptielenTerrarium 100*60 cm Terrarium 20*60 cm Terraria > 2 M²1-5 doppen 2-10 doppen 1-5 doppen per M²
Doseringstabel Dutchy’s®

*Een dosering is één afgestreken dop.

Je gebruikt de laagste dosering preventief of bij een beginnende aantasting. Je gebruikt de hoogste dosering wanneer het aantal bloedluizen zeer groot is.

Als je meer te weten wilt komen over roofmijten en bloedluizen in het algemeen? Lees dan het boek: bloedluis en andere ectoparasieten

Op kippenhuis.nl kan je roofmijten en andere bloedluis bestrijdingsmiddelen kopen.